2009. április 8., szerda

Adózunk itt is

Ma a nyelviskola diákjai és a tanárunk társaságában heves vita alakult ki az általunk ismert adórendszerekről.

Mert ugye adóbevallás ideje van mindenütt a világon: már ahol van valami adórenszer féle.

A szíriai gyógyszerésznő fel van háborodva a kanadai adók és költségek miatt. Szíriában és Dubaiban nincs ingatlanadó, gépjárműadó, sőt ingyen kapják a családok az alapvető élelmiszereket és a benzint is, azt hiszem.
A kínaiak egyenesen nem értik, mire kell fizetni, ha egyszer keres az ember meg dolgozik, miért nem lehet a fizetése az övé.
A brazil fiú annak örül, hogy itt visszakapja a pénzét, ha túlfizetése van az embernek. Brazíliában amit egyszer megkapott az állam, azt többé nem ereszti.

Én elégedett vagyok, talán mert edzett lettem otthon.
Családi adózás van, elfogadhatóak az adókulcsok, a visszatérítések gyorsan megérkeznek és nem rettegünk kinyitni az adóhivatal leveleit. Még akkor sem, ha nekünk kell fizetni, mert a tét nem a lét: autót, tévét, ágyat, munkaeszközt nem visznek el, hogy az életünk árán is beszedjék az úri tizedet. Hagynak dolgozni és szólnak, noszogatnak, hogy fizess. És szorgalmasan küldik az állam által megítélt juttatásokat. Akkor is, ha tartozol.

Az évi rendes bevallásainkat párszáz dollár fejében, jó körülmények közt, jól felkészült szakember készítette el és érthetően elmagyarázta, mire kell figyelnünk idén.

Jó volt bevallani! Olyan jó volt, hogy örömmel teszem jövőre is. No, nem állnék neki spórolásként a saját adóívemnek, nem értem és nem is próbálom megérteni, mit vonhatok le és mit nem, de valahogy nincs olyan érzésem, hogy senki; a könyvelő sem tudja biztosan, mit tegyen. Mi éppen az aktuális szabály. Ma. Tegnap még más volt és holnapra valami újról beszélnek....

És jólesik látnom a hírekben, hogy a napokban két milliárdost is bebörtönöztek, még a felnőtt gyerekeik vagyonát is átvizsgálták és részben elkobozták adócsalás és egyéb pénzügyi bűncselekmények miatt. És nem sajnálom őket. Inkább valami büszke-jó érzés tölt el, hogy itt még ők sem érinthetetlenek!

Nem tudok arról, hogy hétköznapi, jólbevalló, rendesen viselkedő halandókat zaklatna bármilyen ellenőr. A sok kisembert csak hagyják élni és dolgozni. Akkor lesz miből adót fizetni.
Ez a világ rendje.