2009. szeptember 3., csütörtök

A középiskoláról és hogy mi van az után

Az általános iskola után mindenki a körzetes "gimnáziumban" folytatja, de minden tantárgyat két különböző szinten tanítanak. A magasabb szintű tanulmányokkal lehet majd egyetemre jelentkezni. A szintek közötti átjárás bizonyos kritériumokkal biztosított. Osztályok a középiskolában nincsenek, mindenkinek saját órarendje van.

4 tantárgy van egy félévben és a kreditrendszerben pontosan meg van határozva a kötelező, a kötelezően választható és a válaszhtaó tantárgyak sora.
A tananyag nagyban eltér a hazaitól. Alig tanulnak nem-angol irodalmat. Alig tanulnak nem-amerikai történelmet és amit mégis, az főleg Anglia és "körei". Két félév a gimnáziumban, azt hiszem. A középiskolában találkoznak először a periódusos rendszerrel és aki nem választja valami fakultációban, az nem hall sokat a kémiáról. Tegnap nézegettem a lányom agenda-ját, ez amolyan iskolára szabott üzenőfüzet. Benne vannak képletek és szabályok, fizikai törvények. Newton második törvényét említi csak; amiből én arra következtetek, hogy ennél tovább őket nem zaklatják a középiskolai évek alatt. Legalábbis a kötelező, mindenki számára előírt szinten nem.
A választható tárgyak főleg orientációs, szakmai irányúak. A fiam pl. construction, designe és rajz tantárgyakat választott és úgy tűnik, az építészet felé vannak ambíciói. És hogy eldöntse, gyakorlati vagy elméleti oldalról érdekes neki ez a terület, segít hogy tervez és épít, rajzol és fúrfarag. Az összes tantárgyat emelt szinten tanulja, jók az eredményei de nem nagyon szorgalmas. A gimnázium után a mai nézőpontból választhatja, hogy egyetemen tanul tovább vagy mehet college-ba, ahol szakmai képzést kap. Meglátja, mihez lesz kedve.

Szakmát a középiskola után a college-okban lehet tanulni. Ez már nem ingyenes, de mindenki kap diákhitelt és akinek jár, az külön kérés nélkül komoly anyagi támogatást is a tanulmányai idejére. Felnőttként is. Ideérkező magyartanárként is, ha kedve van, tanulhat, amit akar. Hitel és támogatás jár mindenkinek!
Az egyetemek drágábbak és nincsen államilag finanszírozott hely, de a hitel és a támogatás itt is megvan. És komoly ösztöndíjak a jó tanulóknak! Idén pl. azoknak a diákoknak, akik a középiskolából 90%feletti eredménnyl jöttek, 4000$ belépő-ösztöndíjat fizetett a Carleton egyetem!

Mindenkinek, aki nem tanult legalább 3 teljes tanévet angol nyelvű iskolában, nyelvvizsgát kell tennie, ha egyetemre vagy college-ba készül. Sajnos Kanadában csak két egyetem van, amelyik "beenged" egy közel tökéletes angoltudás nélkül is: a francia területeken pedig nem is tudok ilyen lehetőségről.
A diplomák elismertetése nagyon nehézkes, magas nyelvtudáshoz is(!) kötik őket. Ha bárkinek javasolhatom, nézze meg jól, melyik nyelvvizsgát választja az elfogadottak közül.
Szakmai területen is sokszor évekig tartó tanulásra, újabb egyetemi évek elvégzésére ítélik a beérkezőket.

Ottawatól keletre nincs szükség a franciára. Azzal nem kell gyötrődni annak, aki Kanada más területeire készül. Állások megszerzésében is csak bizonyos helyzetekben szükséges vagy segít.

Az egész oktatási rendszer gyönyörűen fel van építve az emigránsok befogadására: az emigráns gyerekek beillesztésére. Effelől nem kell aggódni, minden rendben lesz a srácokkal.
A valódi nagy kérdés a felnőttek, a szülők sorsa az új világban...