2009. március 27., péntek

Eszkimóka

Akármennyire elképzelhetetlennek tűnt is egy hete, mára ide is megérkezett a tavasz!
Megérkezett???!!!! Berobbant! Itt van és már nem engedi vissza a telet!
Fent északon óriási árvíz van. Rekord árvíz. Ömlik a jeges áradat, ezrek rakják a homokzsákokat a házak köré, az utak mellé, hogy megakadályozzák a pusztítást. Mert "Mother Nature" komolyan gondolja és próbára teszi megint a bátor és elvetemült emberiséget.
Elképedve nézem ezeket a felvételeket mindig.

Hogy mi a csudáért laknak vajon emberek ott, ahol a tél nyolc hónapon át sakkban tartja a világot? Ahol a ragyogó napsütésben -40 fok metszi az arcot, s ahol éppen ezért kilometerekre lakik a legközelebbi szomszéd! Ahol a tanítás online történik, a legfőbb közlekedési eszköz a szánkó ( manapság már motorizált persze) és ahol jeges áradat fenyeget, ha végre lassan enyhül a hideg.
Nemrég tartották az északi sportok világbajnokságát, amin a jamaicai bobcsapat nem, de norvég, finn, orosz, svéd és egyéb hidegben otthonos sportolók vesznek részt. Évtizedek óta. Szánhúzó verseny hosszú- és rövidtávon, halrúgás, és (hogyis írjam le röviden) vízszintes-keresztbefeszítvecipelés, tollaslabda és még jónéhány nem éppen olimpiai sportág szerepel.
Idén kissé zaklatott volt a hangulat mert a versenybíróság kizárt néhány ősi játékot a hivatalos megmérettetésből.
Olyan sokezer éves sportokat, mint a fülhúzás. Meg a bütykönugrálás.
Elmagyarázom.
Képzelj el két embert a földön térdelve, egymással szemben úgy 40cm távolságra. És egy talán egy méteres madzagot, karikába összecsomózva. A játékosok beakasztják a fülükbe a madzagkarikát és elkezdik húzni vele egymást. Aki tovább bírja a bevágódó madzag keltette fájdalmat, az a győztes!
A bütykönugrálás alaphelyzete a fekvőtámaszéhoz hasonlít. De nem tenyérre, hanem az ökölbeszorított kéz bütykeire támaszkodik a versenyző. Aki távolabb ugrál ebben a helyzetben - ismét a fájdalomtűrés a legnagyobb kihívás - az győz.

A kitiltás ellenzői azt mondják, a hideg éghajlaton a túlélés alapja a kitartó és erős test és lélek. A fizikai teherbírás mellett az ügyesség és a tűrés az életbenmaradás alapfeltétele....

Hó, jég, hideg: tiszteletem és csodálatom az északon élőknek. Elképzelésem sincs, hogyan telepedtek ott meg emberek és minek kellene történnie, hogy élőhelyemül válasszam a tundrát.

Nem mennék én oda, még a fülemnél fogva sem!