2009. január 7., szerda

Műanyag kerülő lista


A harmincas években fogamzásgátló szernek találták ki. Annak nem vált be, de véletlenül jó csomagolóanyagokba valami segédanyagnak. A nemi hormonokat megzavaró kemikália a biszfenol-A. Az egyik méreg, a sok közül.
Itt kormányzati szinten dolgoznak a problémán, Magyarországon még tagadja a hivatalos álláspont a műanyagok egy részéből az élelembe áramló anyagok mérgező hatását. Pedig magyar kutató munkája alapján indult el a lavina, aminek eredményeként Kanadában már be is tiltották a 7-es jelű cumisüvegek forgalmazását.

Mivel óriási mennyiségű tudományos anyag, cikksorozatok és vélemények találhatók róla a neten, nem írok másról, csak hogy mi hogyan kerüljük el őket. És ha már muszáj velük élnünk, hogyan próbálom legalábbis csökkenteni a folyamatosan bekerülő mennyiséget.

1. Nem iszunk "ásványvizet". Minden kutatás azt igazolja, hogy az extrém helyzetek kivételével a csapvíz, méginkább a házilag megszűrt csapvíz (pl. Brita-szűrőkancsó), sokkal jobb, mint az ásványvíznek titulált csomagolt vizek.
2. Ha vinni kell az innivalót, készítünk itthon teát, limonádét vagy csak épp szűrt vizet -és valódi üvegekben azt visszük magunkkal. A gyerekek is az iskolába.
3. A nyúlós fólia nagyon káros! Zsírpapírba csomagolom a sajtokat, felvágottat, alumíniumfóliával fedem az edényeket.
4. Sosem szabad forró ételt műanyag edénybe tenni vagy azokban melegíteni! Nevezetesen én száműztem minden műanyag edényt és eszközt a konyhámból és rájöttem, hogy az élet megoldható nélkülük. A mosogatógépben mosott műanyagok elveszítik a szilárd felületüket és még rosszabbá válnak!
5. Ha csomagolt húst, sajtot tudok csak beszerezni, amint hazaérünk vele, átcsomagolom. Nemcsak a nyúlós fólia, a habtálcák is a veszélyes műanyagok közé tartoznak.
6. Kerülöm a műanyag poharas-tányéros-evőeszközös helyeket.
7. A konzervdobozok belseje is be van vonva a legrosszabb, legoldékonyabb szeméttel. Újabban megint áztatom a babot, igyekszem üvegbe zárt konzerveket venni. Szinte mindenből kapható ez a változat is.
8. A szendvicseket papírzacskóba, szalvétába csomagoljuk.

A műanyag dobozok alján általában van egy jel: egy kis háromszög számmal a közepén. Ha muszáj műanyagot vennem, csakis ezeket #1 PETE, #2 HDPE, #4 LDPE and #5 PP választom!!!!Soha nem veszek 3-as (PVC), 6-os(PS) és 7-es jelű termékeket. Ezek a legeslegrosszabbak. Ma így mondják. De mivel tegnapelőtt még erről sem tudtuk, én kerülöm mindet, amennyire lehet. Azzal nem árthatok!

A testünk egészségén kívül ezzel az életmóddal a szemetünk is kevesebb. Ez is történet része.